Paragrafen

Bedrijfsvoering

ICT en informatie spelen in vrijwel alle gemeentelijke processen een cruciale rol en de afhankelijkheid wordt steeds groter. Met betrouwbare technologie en beschikbare informatie kunnen we de dienstverlening bieden die we willen, maar dit vraagt ook keuzes en het stellen van prioriteiten. We zien de volgende ontwikkelingen:

  1. Het ICT-landschap (onze applicaties en systemen) wordt complexer.
    We benaderen ons werk en de dienstverlening steeds meer integraal. Dat betekent dat we gegevens gaan hergebruiken, tijd- en plaatsonafhankelijk samenwerken, systemen aan elkaar koppelen en onze digitale dienstverlening toegankelijk houden vanuit inwoners perspectief. Hierbij bepalen we ook hoe we ons verhouden tot nieuwe technologie, zoals een verantwoorde toepassing van kunstmatige intelligentie.
    In 2024 richten wij ons concreet op het stabieler en weerbaar maken van onze ICT. We starten de invoering van de nieuwe Edese Digitale Werkomgeving.
  2. Informatie en goed informatiebeheer worden belangrijker.
    Juiste en beschikbare informatie is de basis voor de uitvoering van ons werk. De buitenwereld kijkt kritisch mee op belangrijke onderwerpen en zal vragen stellen over onze informatie. We werken daarom aan de inrichting van het beheer van gegevens en documenten zodat dit ondersteunend is aan de opgaven die de gemeente heeft en bijdraagt aan de dienstverlening en datagedreven besluitvorming. Hierbij houden we privacy en ethiek strak in het vizier.
    In 2024 gaan wij werken aan de kwaliteit van de gegevens en de toepassing daarvan voor besluitvorming en in innovaties.
  3. De dreigingen van buitenaf op de gemeentelijke informatievoorziening nemen nog steeds toe.
    Er is een toename van aanvallen op gemeenten met bijvoorbeeld ransomware, maar we zien ook dat de kwetsbaarheden in software toenemen en criminele hackers hier gebruik van proberen te maken. Grote calamiteiten hebben zich bij de gemeente nog niet voorgedaan, maar informatieveiligheid blijft continue aandacht vragen. Hierbij gaat het niet alleen om de veiligheid van onze systemen, maar zijn we ook afhankelijk van de vaardigheden en het gedrag van de gebruikers.
    Ook hier is aandacht voor in 2024 waarbij wij beveiligingsonderzoeken uitvoeren en passende maatregelen treffen conform de Baseline Informatiebeveiliging Overheid.
  4. Veel nieuwe wetgeving waar we ons aan moeten conformeren.
    De komende jaren wordt veel nieuwe, of gewijzigde wetgeving en beleid, veelal afkomstig van Europa, ingevoerd die van invloed is op onze informatievoorziening. Denk aan AI-wetgeving, de Wet hergebruik overheidsinformatie, de invoering van een nieuwe digitale Europese identiteit (inclusief de digitale wallet) en de richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging.
    De consequenties van deze regelgeving onze organisatie worden gevolgd en onderzocht en waar conform regelgeving bijstelling nodig zal zijn wordt daar in 2024 planmatig op bijgestuurd.

De uitdaging voor de gemeente is om enerzijds te zorgen voor een veilige en robuuste ICT-omgeving en anderzijds voldoende flexibiliteit en aanpassingsvermogen te hebben om ontwikkelingen te kunnen implementeren. De nieuwe i-visie die in 2023 wordt opgesteld benadrukt het belang hiervan.

Deze pagina is gebouwd op 03/05/2024 12:24:50 met de export van 03/05/2024 12:00:14